Standard & Poor's snizio kreditni rejting Crnoj Gori

Bez autora
Mar 31 2010

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) danas je objavila da je snizila Crnoj Gori rejting za dugoročno zaduživanje na 'BB', s ranijeg 'BB+', uz negativnu prognozu.Agencija je istodobno potvrdila postojeći rejting za kratkoročno zaduživanje u visini 'B', uz negativnu prognozu, navodi se dalje u priopćenju. Crna Gora se po ocjeni S&P-a i dalje suočava s golemim makrofinancijskim rizicima, rastućim pritiscima na državne financije nakon oštrog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., povlačenjem kreditnih poticaja, te poteškoćama s naplatom potraživanja u domaćem bankovnom sustavu. Po našoj ocjeni, crnogorska vlada ostat će ranjiva na neizravne i nepredvidive rizike povezane s golemim pritiscima na realno gospodarstvo i bankovni sustav, te na pogoršanje kvalitete imovine. Po procjenama S&P-a, crnogorski BDP lani se smanjio za oko 6,7 posto a u ovoj bi se godini trebao smanjiti daljnjih 2,5 posto.

Standard & Poor's snizio kreditni rejting Crnoj GoriAgencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) danas je objavila da je snizila Crnoj Gori rejting za dugoročno zaduživanje na 'BB', s ranijeg 'BB+', uz negativnu prognozu.

Agencija je istodobno potvrdila postojeći rejting za kratkoročno zaduživanje u visini 'B', uz negativnu prognozu, navodi se dalje u priopćenju. Crna Gora se po ocjeni S&P-a i dalje suočava s golemim makrofinancijskim rizicima, rastućim pritiscima na državne financije nakon oštrog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., povlačenjem kreditnih poticaja, te poteškoćama s naplatom potraživanja u domaćem bankovnom sustavu.

"Po našoj ocjeni, crnogorska vlada ostat će ranjiva na neizravne i nepredvidive rizike povezane s golemim pritiscima na realno gospodarstvo i bankovni sustav, te na pogoršanje kvalitete imovine", kazao je analitičar u S&P-u Marko Mrsnik.

Po procjenama S&P-a, crnogorski BDP lani se smanjio za oko 6,7 posto a u ovoj bi se godini trebao smanjiti daljnjih 2,5 posto, navodi se dalje u priopćenju.

Negativna prognoza odražava vjerojatnost da bi dug vlade mogao premašiti razine sukladne aktualnim očekivanjima agencije, priopćeno je nadalje iz S&P-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik